DIETETYK, PSYCHODIETETYK, W TRAKCIE SZKOLENIA Z DIETETYKI KLINICZNEJ
Sylwia Trzmiel
Prowadzę poradnictwo dietetyczne w zakresie chorób dietozależnych, zaburzeń odżywiania oraz profilaktyki dietetycznej chorób cywilizacyjnych. Posiadam doświadczenie w zakresie poradnictwa żywieniowego, tworzenia spersonalizowanych diet, dopasowanych do stanu zdrowia oraz prowadzenia warsztatów dotyczących prawidłowych nawyków żywieniowych i kulinoterapii.
Prawidłowe nawyki żywieniowe wspomagają utrzymanie optymalnego stanu zdrowia, dobrego samopoczucia, właściwego poziomu energii oraz zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Jeżeli chcesz dobrze się odżywiać, masz problemy trawienne, masz złe wyniki badań krwi, chcesz poprawić stan swojego zdrowia lub zmniejszyć masę ciała, zapraszam na konsultacje.
Celem pierwszej wizyty jest poznanie się, rozmowa o problemach zdrowotnych, dotychczasowych nawykach żywieniowych i oczekiwaniach. Przed pierwszą konsultacją zalecam przygotowanie Dzienniczka żywieniowego, zawierającego listę spożywanych posiłków, produktów i płynów z uwzględnieniem pory ich spożywania oraz ilości z minimum 3 dni poprzedzających wizytę, w tym 2 dni powszednich i 1 dnia wolnego. Na początku wizyty przeprowadzam wywiad żywieniowo- zdrowotny, umożliwiający zebranie informacji na temat dotychczasowych nawyków żywieniowych, stylu życia oraz stanu zdrowia. Następnie wykonuję pomiary antropometryczne takie jak masa ciała, wzrost, obwód talii, bioder, ramienia, pomiar fałdów skórno- tłuszczowych oraz analizę składu ciała, którą przeprowadzam na specjalnym urządzeniu, pozwalającym ocenić zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej i poziom nawodnienia organizmu.
Po przeprowadzonych pomiarach, omawiam otrzymane wyniki i ustalam cele diety. Na podstawie zebranych informacji przekazuję wstępne zalecenia żywieniowe. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, doradzam również suplementację wspomagającą cel diety. Pierwsza wizyta trwa około 60 minut.
Wskazówki przed pierwszą wizytą:
- jeżeli masz aktualne wyniki badań laboratoryjnych, możesz je przynieść ze sobą
- jeżeli przyjmujesz leki, warto spisać ich nazwy oraz dawkowanie
- w przypadku umówienia wizyty z kilkudniowym wyprzedzeniem, warto wypełnić dostępny na stronie internetowej Dzienniczek żywieniowy (3-dniowy jadłospis, uwzględniający spożywane potrawy, godziny ich spożycia oraz ilość).
Osoby, które chcą poddać się analizie składu masy ciała, powinny wstrzymać się od:
- spożywania alkoholu przez 48 godzin
- intensywnego wysiłku fizycznego przez 12 godzin
- spożywania pokarmów i napojów przez co najmniej 2 godziny
- zażywania leków moczopędnych przez 7 dni (jeśli to możliwe)
- nakładania kremu na stopy i ręce przez 12 godzin
Analiza składu ciała nie może być przeprowadzona u kobiet w ciąży, podczas menstruacji oraz u osób z wszczepionym rozrusznikiem serca lub metalowymi implantami.
Usługi:
- poradnictwo żywieniowe
- żywienie w różnych jednostkach chorobowych, zaburzeniach metabolicznych i hormonalnych
- terapia otyłości, nadwagi i niedowagi
- profilaktyka dietetyczna chorób cywilizacyjnych
- analiza składu ciała (zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wody całkowitej)
- tworzenie spersonalizowanych diet, dopasowanych do stanu zdrowia, zawierających smaczne, sycące oraz proste i szybkie w przygotowaniu posiłki (m.in. diety: redukcyjna, lekkostrawna, bogatoresztkowa (w zaparciach), dieta w nietolerancji/ alergii pokarmowej, diety w chorobach układu krążenia, w chorobie nowotworowej, w Hashimoto, dieta przy PCOS, dieta w cukrzycy typu 2, dieta przy insulinooporności, dieta w cukrzycy insulinozależnej, dieta przy dnie moczanowej, dieta przy kamicy nerkowej, zapaleniu woreczka żółciowego, dieta w zapaleniu trzustki, dieta antydepresyjna, dieta w terapii autyzmu, ADHD)
- wsparcie psychodietetyczne
- skuteczna redukcja masy ciała
Zapraszam na wizyty.
WYKSZTAŁCENIE
OBSZAR ZAINTERESOWAŃ
DOŚWIADCZENIE
CZYM DLA CIEBIE JEST PSYCHOTERAPIA?
SPECJALIZACJA
MOTTO ŻYCIOWE
Zauważmy, że nie pojawia się tu nigdzie słowo "idealne" - perfekcja bowiem właściwa jest tylko maszynom, a wszelkie niedoskonałości charakterystyczne są dla procesu ludzkiej adaptacji i stanowią niezbędną właściwość umożliwiającego rozwój otoczenia" Donald Woods Winnicott